Wie wij zijn:
 
Als lutherse gemeente nemen wij een eigen plaats in binnen de Protestantse Kerk Nederland (PKN) in Woerden. Wij zijn een gemeente met een sterk oecumenisch karakter, waar veel aandacht is voor liturgie, diaconie en muziek. Een liberale gemeente, die midden in de samenleving staat en ruimte biedt aan mensen met verschillende achtergronden. Ontmoeting is een kernwoord. Als gemeente willen wij aandacht en zorg hebben voor mensen, ver weg en dichtbij.
 
Onze gemeente is zeker niet het grootste kerkgenootschap in Woerden, maar wij zijn na bijna 500 jaar nog altijd springlevend en groeiende. Er is een sterke betrokkenheid op elkaar en bij allerlei activiteiten: een eigen cantorij, gesprekskringen, ‘koffie met noten’, catechisatiegroepen en verschillende avondactiviteiten, zoals een leerhuis over Bachcantates. Daarbij zoeken wij voortdurend naar nieuwe mogelijkheden om de verschillende generaties aan te spreken.

Elke zondag is er om 10.30 uur een kerkdienst die aansluit bij de eeuwenoude lutherse traditie. Liturgie, muziek en de klanken van het monumentale Bätzorgel maken daar een belangrijk dee; van uit. Toch staan we zeker niet stil: er is ook ruimte voor eigentijdse beleving en vernieuwing. Ons sfeervolle kerkgebouw dateert uit de zeventiende eeuw en nodigt uit tot rust, bezinning of inkeer, maar geeft ook nieuwe energie en bemoediging.
 
In ons doen en laten als gemeente komt een aantal elementen terug: 
  •  Een open gemeente: de kerk als herberg
  •  Een open kerkgebouw: de kerk als bezinningsplek
  •  Herkenbaarheid in het kerkelijke landschap
  •  Zichtbaarheid in de samenleving
  •  Liturgie en muziek

Traditie betekent voor ons niet ‘stilstand’ of ‘vasthouden aan het oude’. Het woord komt van ‘tradere’, dat ‘doorgeven’ of ‘overleveren’ betekent: wij op onze beurt zoeken naar eigen woorden en vormen om door te geven wat ons raakt.

Ook in de toekomst willen wij vanuit de lutherse traditie een bijdrage leveren aan het leven van alle mensen in de stad. Beter nog dan over de gemeente te lezen kunt u zelf meedoen, omdat de eigen ervaring meer zegt dan een heel verhaal. Wie u ook bent, vanwaar u ook komt: u bent van harte welkom in onze dienst of bij een van de activiteiten.

 

PKN Woerden:

In 2004 heeft de Kerkenraad van de Evangelisch Lutherse Gemeente, na de leden van de gemeente gehoord te hebben, van harte besloten mee te gaan in de landelijke fusie van de Lutherse Kerk met Hervormde Kerk en de Gereformeerde keren tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Ook de kerkenraden van de plaatselijke Hervormde Gemeente en van de Gereformeerde Kerk van Woerden hebben die keuze gemaakt. Deze besluiten betekenden niet een automatische éénwording van deze kerken in Woerden. Weliswaar behoren alle drie tot die ene Protestantse Kerk in Nederland, hanteren dezelfde kerkorden en de daarbij behorende uitvoeringsbepalingen e.d., maar er zijn verscheidene verschijningsvormen. In het voorjaar van 2019 is het ‘samengaan’-proces verder in gang gezet.

We hebben steeds meer gezamenlijke activiteiten. Zo hebben we afgelopen jaar samen St. Maarten gevierd. Ook zijn er een aantal websites waar die samenwerking beschreven wordt. Zo is zijn de gezamenlijke activiteiten en o.a. de avonddiensten, te zien op pknwoerden.nl en de werkgroep Geloof en Cultuur. Voor jongeren is op Jongwoerden.nl en de PKN-pioniersplek twintigerswoerden.nl meer te lezen.

Voor nieuwkomers heeft PKN Woerden een informatiepakket gemaakt. Het informatiepakket kan een handig hulpmiddel zijn bij het maken van een keuze. 

 

Lid Worden

Wilt u lid of gastlid worden of als belangstellende geregistreerd staan, u bent van harte welkom.

In het ledenregistratie programma (LRP) van de Protestantse Kerk in Nederland worden de persoonsgegevens van de leden bijgehouden. Hierin wordt onderscheid gemaakt in:

  •  Belijdende leden
  •  Doopleden
  •  Gastleden (voor hen die geregistreerd staan bij een kerkgenootschap buiten de PKN)
  •  Blijkgevers van verbondenheid (voor hen die geregistreerd staan bij een andere PKN-wijkgemeente)
  •  Meegeregistreerden (familieleden die geen lid zijn van de desbetreffende (wijk)gemeente).

Daarnaast kunt u als belangstellende bij onze gemeente worden geregistreerd. Uw gegevens worden dan niet opgenomen in het LRP, maar u kunt dan bijvoorbeeld wel tegen jaarlijkse betaling de Wachter bezorgd krijgen.

Om u aan te melden kunt u een e-mail sturen naar het secretariaat
We hopen dat u zich snel thuis zult voelen.